Shooting guna format RAW
Ramai diantara kita diluar sana yang snap gambar mostly akan pakai format JPEG, sebab senang nak transfer, kat mana-mana komputer boleh baca kan? tak leceh...yup betul aku setuju...tapi bagi aku, aku lebih suka snap gambar guna format RAW/NEF sebab aku lebih selesa, senang dan ia best!! tak tahu kalau korunk kan?

Antara software yang aku tahu boleh baca format RAW/NEF ni ialah PICASA, ADOBE PHOTOSHOP CS5, CS6. So kat sini aku nak tunjukkan apa yang bestnya tentang format RAW/NEF ni...


STEP 1 - Just drag je gambar yang berformat NEF tu dalam Photoshop



dan akan keluar macam ni,, so kat sini korunk boleh edit macam-macam, macam contoh gambar kat bawah ni kan.. nampak suram je kan? so korunk boleh edit tu semua kat sini...


STEP 2 - naikkan Exposure (kalau nak la, aku just nak tunjuk funtion dia aje ni)


See.. cerah sket kan?

STEP 3 - naikkan Contrast (jika perlu)


STEP 4 - naikkan Vibrance (Jika perlu)


STEP 5 - Turun Black (jika perlu)


Siket je nampak bezanya sebab aku turun siket je...nti korunk buat la ikot keperluan gambar korunk,, sampai korunk puas hati...

STEP 6 - naikkan Clarity (jika perlu/ jika suka)


STEP 7 - naikkan Shadow (jika perlu)


STEP 8 - Tekan button Save Image.. kat sebelah kiri bawah untuk Save Image tu.. or boleh tekan Open Image untuk edit lagi, edit macam biasa korunk buat la pulak...



STEP 9 - So kalau korunk tekan Save Image.. korunk akan nampak ni... so boleh pilih kat mana korunk nak save gambar tu...



STEP 10 - Pilih format apa yang korunk nak save...then tekan button save...lepas tu siap..!!



Dan hasilnya...ok Good Luck...!!


So that why aku suka guna format RAW setaip kali aku snap gambar guna DSLR.. senang dan aku rasa sangat best...so selamat mencuba...











Artikel Berkaitan