Macam mana nak sembunyikan file-file *censored* dengan lebih bijak!


Kita mungkin ada file2 penting yang nak disembunyikan daripada orang2 tertentu untuk menyelamatkannya daripada terdelete atau dicuri atau sebagainya. Kebanyakan orang akan pakai software untuk encrypt dan letak password pada file yang nak disorok. Tapi cara ni agak tidak bijak. Sebab banyak software yang dapat decrypt balik password dan ini boleh membahayakan file anda!

Post ini akan menceritakan macam mana nak sembunyikan file dengan lebih bijak , iaitu dengan menggunakan GAMBAR JPEG dan file format .RAR. Kalau nak faham, sila ikut step by step.
** software yang diperlukan = Winrar


Macam mana nak sembunyikan file dengan lebih bijak!


  1. Download & install winrar kalau takde. Masukkan semua file yang nak disorok kedalam my document, dan sertakan satu gambar untuk penyamaran.
  2. Select file yang nak disorok,  pastu right click, pastu tekan add to archive
  3. Rename archive kepada hidden.rar dan klik ok.
  4. Setelah selesai, bukak command prompt di start > all program > accesories > command prompt
  5. Taip cd my documents dan tekan enter utk pergi ke folder my documents
  6. Taip copy /b sunset.jpg + hidden.rar sunset.jpg & tekan enter
  7. Kalau kita ikot step-step diatas dengan betul, command prompt akan tulis macam kat bawah
  8. Try bukak sunset.jpg, ia masih lagi satu gambar
  9. Right click pada sunset.jpg pastu pilih open with > choose programs 
  10. Satu windows akan keluar, pilih winrar archiver dan tekan ok
  11. Kita boleh lihat file2 yang telah kita sorok dan copy pakai command prompt tadi di dalam gambar..Nice trick kan????hehe

Artikel Berkaitan